Jaga seda postitust

Kus saab raamatupidajaks õppida? (4)

Raamatupidaja peamisteks tööülesanneteks on korraldada raamatupidamisarvestust ehk pidada arvet ettevõtte tulude ja kulude kohta, tagada finantsdokumentide korrasolek, aruandluse koostamine ja finantstehingute aruannete säilitamine ettevõttes raamatupidamist reguleerivate õigusaktide alusel. Tänapäeval on raamatupidaja roll ettevõttes muutunud lihtsamaks: raamatupidaja on muutunud andmesisestajast andmete analüüsijaks.

Raamatupidajal on tänapäeval suurem roll ettevõtte juhatuse nõustamise osas finantsotsuste tegemisel. Raamatupidaja töö on muutunud lihtsamaks eriti seoses e-arvete rohke kasutamisega (SimplBooks e-arvete kohta loe siit).
Raamatupidaja erialal õppides õpid finantsarvestust, maksuarvestust ja juhtimisarvestust. Raamatupidaja põhiliseks töövahendiks on raamatupidamisprogramm ning Maksu- ja Tolliameti e-keskkond.

Raamatupidamiserialal on peale raamatupidaja ameti veel otseselt või lähedaselt raamatupidamisega seotud ametikohti: raamatupidaja-assistent, pearaamatupidaja ja audiitor.
Raamatupidaja-assistendi tööülesanneteks on raamatupidajat abistada raamatupidamisarvestuse läbiviimisel ja finantsaruannete koostamisel.
Pearaamatupidaja ülesandeks on juhtida ettevõtte raamatupidamissüsteemi.
Audiitori amet on lähedalt seotud samuti raamatupidamisega, kuid audiitor ei tegele raamatupidamisega, vaid audiitor kontrollib, kas aastaaruanne vastab raamatupidamistavale. Audiitori töö on kontrollida ettevõtte aruandeid.

Kutsekoolid 

Kõikides Eesti kutsekoolides, kus saab raamatupidajaks õppida, on vajalik vähemalt keskharidus. Raamatupidaja erialaga kutsekoolides on tegemist 5. taseme kutseõppe esmaõppega. Esmaõpe tähendab seda, et õppima asuval inimesel ei ole vaja sisseastumiseks eelnevaid teadmisi omada sellest erialast, mida ta soovib õppima hakata. Kutsekoolides kestab raamatupidaja eriala õpe 2 aastat ja on võimalik õppida nii statsionaarõppes (päevases) kui ka mittestatsionaarses õppes (kaugõppes). Raamatupidaja või majandusarvestuse eriala lõpetanul on ka hiljem võimalus edasi õppida kutsekooli jätkuõppes näiteks maksuspetsialistiks.

Kutsekoolid, kus saab raamatupidajaks õppida:

Tallinna Majanduskool
Tartu Kutsehariduskeskus
Pärnumaa Kutsehariduskeskus
Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus
Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool

Raamatupidaja kutsestandardite kohta saad lugeda Eesti Raamatupidajate Kogu kodulehel.

Kõrgkoolid, kus saab õppida finantsjuhtimist, majandusarvestust või majandusteadust:

Tallinna Tehnikaülikool: rakenduslik majandusteadus (bakalaureuseõpe) ning ärirahandus ja majandusarvestus (magistriõpe)
Tartu Ülikool: majandusteadus (bakalaureuseõpe), turundus ja finantsjuhtimine (magistriõpe)
Tallinna Tehnikakõrgkool: majandusarvestus (rakenduskõrgharidus)
Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor: finantsjuhtimine (bakalaureuseõpe), finantslahenduste juhtimine (magistriõpe)

Raamatupidamisega seotud koolitusi võid leida siit:

Tallinna Tehnikakõrgkool
Haridus- ja Teadusministeerium
Eesti Raamatupidajate Kogu
Raamatupidamis- ja maksuinfoportaal
Maksu- ja Tolliamet

Vaata ka, kuidas saad ennast tasuta koolitada.

Kõige uuema info saamiseks soovitame sul külastada koolide ja asutuste kodulehekülgi. Postitus on kirjutatud oktoober 2019 seisuga, seega ajas võivad olla mõned lingid ja info muutunud.

 

TÄHELEPANU! SimplBooks blogis kajastatavad teemad ja artiklid ei pruugi olla juriidiliselt täpsed ning soovitame alati nõu pidada spetsialistiga. SimplBooks autorid annavad oma parima, kuid ei võta mingisugust vastutust artiklites olevate võimalike vigade või eksimuste eest. Tuleb arvestada ka ajas muutuvate seadustega.

Comments (4)

  • ilona kim Vasta

    tere
    mul on küsimus raamatupidamise kohta, kas on vaja teha matemaatika eksami et saada majanduskooli sisse õppimiseks??
    ise praegult õppin pagari-kontiitri tehnoloogia 3 aastad seal saab keskharidus. plaanin minna raamatupidajaks. olen tänulik vastuse eest

    05/10/2021 at 15:04
    • Rene Meres Vasta

      Tänan küsimuse eest!
      Pigem tasub seda küsida Majanduskoolist, aga Majanduskooli veebilehel on kirjas, et sisseastumisel arvestatakse sisseastumistesti ja vestluse tulemust – https://tmk.edu.ee/sisseastumine/erialad/raamatupidaja/

      05/10/2021 at 15:38
      • ilona kim Vasta

        olen neile kirjutanud septembris aga ei ole tulnud vastus, igaks juhuks küsin muidu küla jutt käis et on vaja teha. aga aitäh vastamas, head päeva

        05/10/2021 at 15:46
        • Rene Meres Vasta

          Proovige neile helistada, usun, et ka telefoni teel võib vastuse saada :)
          Loodetavasti ikka saate info kätte :)

          05/10/2021 at 15:49

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


Proovi 30 päeva tasuta!

Registreerimine on lihtne ja annab sulle võimaluse SimplBooksi riskivabalt proovida!