Jaga seda postitust

Jätk Pacioli traktaadile (0)

Tekib küsimus, et kes oli Pacioli, miks me temast üldse juttu teeme ja kuidas see seostub SimplBooksiga? Tänapäeva raamatupidamises on väga oluline osa kahekordsel raamatupidamise süsteemil (deebet-kreedit) ning ka meie raamatupidamistarkvara on sellele üles ehitatud. Deebet-kreedit on küll tuttavad sõnad, aga vaatame korra ajalukku, kust see kõik pärit on?

Luca Pacioli (1445-1517) oli Itaalia päritoluga matemaatikust frantsiskaani munk, kes 15. sajandil pani aluse tänapäeva majandusarvestusele. Kuigi kahekordne raamatupidamissüsteem oli olemas juba 13. sajandil, siis ei olnud keegi seda niimoodi kirja pannud ega süstematiseerinud nagu Pacioli seda tegi. Pacioli kirjutas üles Veneetsia kaupmeeste meetodeid arvepidamises renessansiajal, seega polnud ta otseselt arvepidamise süsteemi looja, vaid kogus infot ning süstematiseeris kaupmeeste arvepidamise viise. 1494. aastal ilmus Veneetsias tema esimene arvestusalane teos “Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni, et Proportionalita” ehk eesti keeles “Kõik, mis käsitleb aritmeetikat, geomeetriat ja proportsiooni”.

Õpperaamatus on kokku 36 peatükki, millest ühes peatükis, mis kannab nime “Arvepidamisest ja üleskirjutamisest” ongi Pacioli toonud välja, kuidas tehti tol ajal Veneetsias raamatupidamisarvestust. Seda 9. peatükki raamatus nimetatakse ka kahekordse kirjendamise traktaadiks.

Pacioli teosest sai esimene trükitöö kahekordse arvepidamise meetodist, milles kirjeldati peamist osa arvestustsüklist selle protsessi tänapäevases mõistes. Pacioli kirjutatud arvestussüsteemil on oluline osa kaasaegse arvepidamise arengus – see on olnud vundamendiks, millel baseeruvad kõik raamatupidamise kahekordse kirjendamise meetodit puudutavad kirjutised. Muuseas arvatakse, et tema teost on illustreerinud Itaalia kunstnik ja leiutaja Leonardo Da Vinci, kellele tol ajal õpetas matemaatikat just Luca Pacioli.

Pacioli teost kutsutakse renessansiaja kõige olulisemaks matemaatika õpikuks. Läbi selle peetakse teda ka raamatupidamise isaks. Tema teoses on peale matemaatika ka palju õpetusi, kuidas äris hästi läbi lüüa. Ta on nimetanud 3 kõige olulisemat aspekti edu saavutamiseks äris: finants, hea raamatupidaja ning tõhus ettevõttesisene kontroll.
Usutakse, et Pacioli oli esimene, kes mõtles välja arvutuse, mida kutsutakse ka 72 reegliks. See arvutus on aktuaalne ka tänapäeval investeerimise puhul. 72 reegli järgi saab välja arvutada, mitme aastaga investeering kahekordistub konkreetse tootluse juures. Selleks tuleb jagada number 72 tootlusega.

Võib mõelda, et kas Luca Pacioli oskas ka näha ette, et sajandeid hiljem on olemas raamatupidamistarkvarad, mis teevad raamatupidaja töö järjest lihtsamaks, sest tarkvarad on aina rohkem automatiseeritud. Areng on sajanditega olnud siiski tohutult suur – see ongi jätk Pacioli traktaadile.

Lõpetuseks ka üks humoorikas tsitaat:
“Turvaline viis oma raha kahekordistamiseks on see kokku voltida ja tasku panna.” – Frank Hubbard

Kui sa pole veel meie demo proovinud, siis saad seda teha siin.

TÄHELEPANU! SimplBooks blogis kajastatavad teemad ja artiklid ei pruugi olla juriidiliselt täpsed ning soovitame alati nõu pidada spetsialistiga. SimplBooks autorid annavad oma parima, kuid ei võta mingisugust vastutust artiklites olevate võimalike vigade või eksimuste eest. Tuleb arvestada ka ajas muutuvate seadustega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


Proovi 30 päeva tasuta!

Registreerimine on lihtne ja annab sulle võimaluse SimplBooksi riskivabalt proovida!