Jaga seda postitust

2023 suvel jõustunud olulisemad seadusemuudatused (0)

Haigushüvitiste maksmise kord

Alates 01.07.2023 taastus Covidi eelne haiguspäevade hüvitamise kord, mille järgi maksab tööandja töötajale hüvitist haiguse, vigastuse või karantiini korral 4. kuni 8. kalendripäeva eest. Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse (TTOS) § 122 kohaselt maksab tööandja haigestumise 4. päevast kuni 8. päevani haigushüvitist 70% töötaja viimase kuue kuu keskmisest töötasust. Haiguse, vigastuse või karantiini 9. päevast hakkab töötajale haigushüvitist maksma Tervisekassa. 1.-3. haiguspäeva on tasustamata (töötaja omavastutus).
Siiani kohustus tööandja perioodil 01.01.2021 kuni 30.06.2023 maksma töötajale hüvitist haiguse, vigastuse või karantiini korral 2. kuni 5. kalendripäeva eest 70% töötaja viimase kuue kuu keskmisest töötasust vastavalt TTOS § 122. Alates haiguse, vigastuse või karantiini 6. päevast maksis hüvitist Tervisekassa vastavalt ravikindlustuse seaduses sätestatule.

Rohkem infot uue haigushüvitise maksmise korra kohta Tervisekassa veebilehelt.

 

Töötuskindlustushüvitis sõltub nüüd töötute arvust

30.juunil jõustunud töötuskindlustuse seaduse kohaselt hakkab töötuskindlustushüvitise periood sõltuma registreeritud töötajate arvust. Kui tööpuudus on suur, siis pikeneb hüvitise maksmise periood ning kui tööpuudus on väike, siis on periood lühem.
Tööturuolukorra hindamiseks fikseerib töötukassa igal kuul registreeritud töötute arvu ja võrdleb viimase 10 ja 3 aasta registreeritud töötute arvu keskmisega. Tööturuolukord on tavapärane, kui registreeritud töötute arv on vähemalt 80% viimase 10 aasta keskmisest või suurem kui viimasel 3 aastal keskmiselt ning tööturuolukord on halb, kui registreeritud töötuid on vähemalt 20% rohkem kui viimasel 3 aastal keskmiselt.

Varasema ja uue töötuskindlustussüsteemi võrdlus:

Täpsema info selle kohta leiad Töötukassa veebilehelt.

 

 

TÄHELEPANU! SimplBooks blogis kajastatavad teemad ja artiklid ei pruugi olla juriidiliselt täpsed ning soovitame alati nõu pidada spetsialistiga. SimplBooks autorid annavad oma parima, kuid ei võta mingisugust vastutust artiklites olevate võimalike vigade või eksimuste eest. Tuleb arvestada ka ajas muutuvate seadustega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Proovi 30 päeva tasuta!

Registreerimine on lihtne ja annab sulle võimaluse SimplBooksi riskivabalt proovida!