Tänasest algab tuludeklaratsiooni esitamine

Tänasest algab tuludeklaratsiooni esitamine

15. veebruar 2021, 10:20 in Kasulik
0 Kommentaarid

Tuludeklaratsioon SimplBooks

 

15. veebruarist algab möödunud aasta tulude deklareerimine ning seda saab teha kuni 30. aprillini. Tuludeklaratsiooni saab esitada Maksu- ja Tolliameti lehel. Alates 26. veebruarist algab tulumaksu tagastamine e-MTAs deklaratsiooni esitanud klientidele ning 19. märtsil algab tulumaksu tagastamine dek­laratsiooni paberil esitanud klien­tidele. Juurdemaksmisele kuuluva tulu­maksu tasumise ja enammakstud tulumaksu tagastamise tähtaeg on 1. oktoober (MTA).

Mis on tuludeklaratsioon?

 
Tuludeklaratsioon on dokument, milles füüsiline või juriidiline isik deklareerib ehk esitab seadustes ettenähtud riigiasutusele (Maksu- ja Tolliametile) oma tulud aruandeperioodi (tavaliselt aasta) jooksul, mille alusel saab riik arvestada tema makse, eelkõige tulumaksu. Deklaratsiooni tuleb märkida kogu maksustatav tulu ja kulutused, mis seaduse järgi annavad tulumaksusoodutust nagu näiteks eluasemelaenu intress, õppemaks riigi poolt tunnustatud õppeasutustes, pensionikindlustuse sissemaksed, ametiühingu liikmemaks.

Kes peab tuludeklaratsiooni esitama?

 
Tuludeklaratsiooni saavad esitada kõik residendist füüsilised isikud.

Tuludeklaratsiooni esitamine on kohustuslik:

  • Füüsilisest isikust ettevõtjatele (FIE);
  • Isikutele, kes on saanud tulu (sh dividende) välismaalt;
  • Isikutele, kes on teinud maksustamisperioodi jooksul tulumaksuseaduse §-s 172 nimetatud investeerimiskontole sissemakseid või sealt väljamakseid;
  • Isikutele, kes omasid maksustamisperioodil madala maksumääraga territooriumil asuva juriidilise isiku aktsiaid, osasid, hääli või õigust juriidilise isiku kasumile;
  • Isikutele, kelle väärtpaberite võõrandamisest saadud kahju on suurem kui maksustamisperioodil väärtpaberite võõrandamisest saadud kasu ning kes soovivad kasu ületava kahju summa maha arvata järgnevatel aastatel väärtpaberite võõrandamisest saadud kasust;
  • Isikud, kes soovivad abikaasa eest täiendavat maksuvaba tulu (kuni 2160 eurot) deklareerida.

 

Tuludeklaratiooni ei pea esitama residendist füüsilised isikud, kelle:

  • tulult ei ole vaja tasuda täiendavalt tulumaksu (v.a erijuhtudel);
  • saadud tulu kokku ei ületanud maksuvaba tulu 6000 eurot.

 

Kaasaegsem ja lihtsam raamatupidamistarkvara, lisaks saad valida lihtsa raamatupidamisteenuse. SimplBooksil on juba üle 10 000 aktiivse kasutaja – registreeri konto ja saad 30 päeva tasuta proovida ning seda riskivabalt (mingeid kohustusi ei teki). Või proovi meie demo versiooni!

Annika Randmann

annika@simplbooks.ee

Annika tegeleb SimplBooksis digiturundusega ning kajastab blogis erinevaid raamatupidamise-, ettevõtluse- ja tarkvarauuendustega seotud teemasid.

Kommentaarid puuduvad

Kirjuta kommentaar