Majandusaasta aruanne – 5 punkti, mida ettevõtja kindlasti peab teadma

Majandusaasta aruanne – 5 punkti, mida ettevõtja kindlasti peab teadma

29. aprill 2022, 13:52 in Ettevõtlus, Raamatupidamine
0 Kommentaarid

Aastaaruande esitamise tähtaeg läheneb hoogsalt, mistõttu panime kirja kõige olulisemad punktid, mida iga ettevõtja peab teadma aastaaruande kohta. Aastaaruannet saab esitada läbi e-Äriregistri.

Majandusaasta aruanne

1. Igal ettevõtjal on kohustus esitada majandusaasta aruanne

 
Raamatupidamisseadus ütleb, et majandusaasta aruande eesmärk on anda õige ja õiglane ülevaade raamatupidamiskohustuslase finantsseisundist, majandustulemusest ja rahavoogudest. Majandusaasta aruanne on kohustuslik kõigile Eesti raamatupidamiskohustuslastele ehk ka ettevõtetele ning selle puhul tuleb järgida seadustega fikseeritud nõudeid aruande vormile. 

2. Aastaaruanne tuleb esitada ka siis, kui majandusaasta jooksul majandustegevust ei toimunud 

 
Ettevõttel puudub äritegevus, kui majandusaasta jooksul pole toimunud ühtegi tehingut, pole tehtud muudatusi osanike hulgas ega ka omakapitalis. Seda on võimalik aastaaruandes märkida ära väga lihtsalt: aastaaruande müügitulu jaotuse osas on vaja valida kas “Majandustegevust ei toimunud” või “Tegutsev ettevõte, kuid ei saadud müügitulu”. Aruande koostamisel lähtutakse, et ettevõtja tegutseb jätkuvalt ning tal ei ole plaanis ettevõtte tegevust lõpetada.

3. Aastaaruanne tuleb esitada igal aastal õigeks ajaks ehk hiljemalt 30. juuniks

 
Üks majandusaasta kestab 12 kuud ning aastaaruanne tuleb Äriregistrile esitada kuus kuud peale majandusaasta lõppu. Tavaliselt on majandusaasta sama, mis kalendriaasta ning seega on ka aruande esitamise tähtaeg juuni lõpus (30. juuni). Kui aruanne jääb tähtajaks esitamata, siis tuleb Äriregistrisse selle kohta avalik märge ning saadetakse hoiatus. Kui seda ei täideta, siis võivad sellele järgneda rahalised trahvid.

4. Aastaaruanne on kättesaadav kõigile

 
Aastaaruanne on avalik dokument. Kõik osapooled, kellel on huvi sellega tutvuda, saavad seda teha läbi Äriregistri paarieurose tasu eest. Aruandega võivad tõenäoliselt tutvuda investorid, koostööpartnerid, kliendid, konkurendid jne. Seega on oluline hoida aruanded korras, kui soovid, et sinu ettevõtte tegevus oleks usaldusväärne ja läbipaistev.

5. Mikro- või väikeettevõtja saab koostada aastaaruande lihtsustatud kujul

 
Mikroettevõtja majandusaruande alla kuuluvad lühike bilanss ja kasumiaruanne ning lisad. Väikeettevõtja peab aastaaruandes esitama lisaks eelmainitud loetelule ka tegevusaruande. Mikro- ja väikeettevõtjad võivad soovi korral koostada ka täismahus majandusaasta aruande, mille alla kuuluvad bilanss, kasumiaruanne, tegevusaruanne, rahavoogude aruanne, omakapitali muutuste aruanne ja lisad. Vaata mikroettevõtte aastaaruande esitamise juhendit siit!

Vaata ka meie webinari “Aastaaruande kontrollimine SimplBooksis”:

 

Kaasaegsem ja lihtsam raamatupidamistarkvara, lisaks saad valida lihtsa raamatupidamisteenuse. SimplBooksil on juba üle 10 000 aktiivse kasutaja – registreeri konto ja saad 30 päeva tasuta proovida ning seda riskivabalt (mingeid kohustusi ei teki). Või proovi meie demo versiooni!

Annika Randmann

annika@simplbooks.ee

Annika tegeleb SimplBooksis digiturundusega ning kajastab blogis erinevaid raamatupidamise-, ettevõtluse- ja tarkvarauuendustega seotud teemasid.

Kommentaarid puuduvad

Kirjuta kommentaar