Jaga seda postitust

Algab tuludeklaratsiooni esitamine (0)

 

 

15. veebruarist algab möödunud aasta tulude deklareerimine ning seda saab teha kuni 2. maini. Tuludeklaratsiooni saab esitada Maksu- ja Tolliameti lehel. Alates 25. veebruarist algab tulumaksu tagastamine e-MTAs deklaratsiooni esitanud klientidele ning 18. märtsil algab tulumaksu tagastamine dek­laratsiooni paberil esitanud klien­tidele. Juurdemaksmisele kuuluva tulu­maksu tasumise ja enammakstud tulumaksu tagastamise tähtaeg on 1. oktoober (MTA).

Mis on tuludeklaratsioon ja mida peab esitama?

Tuludeklaratsioon on dokument, milles füüsiline või juriidiline isik deklareerib ehk esitab seadustes ettenähtud riigiasutusele (Maksu- ja Tolliametile) oma tulud aruandeperioodi (tavaliselt aasta) jooksul, mille alusel saab riik arvestada tema makse, eelkõige tulumaksu. Maksuvaba tulu määr on 500 eurot kuus (aasta kohta kuni 6000 eurot). Kogu tulu, mis ületab selle summa, läheb maksustamisele. Maksuvaba tulu tuludeklaratsioonis ei deklareerita.

Deklaratsiooni tuleb märkida kogu maksustatav tulu ja kulutused, mis seaduse järgi annavad tulumaksusoodutust nagu näiteks eluasemelaenu intress, õppemaks riigi poolt tunnustatud õppeasutustes, pensionikindlustuse sissemaksed, ametiühingu liikmemaks. Deklareerida tuleb ka nii välisriigist saadud tulu kui ka investeeringutest saadud kasu.

Kes saab tuludeklaratsiooni esitada?

Tuludeklaratsiooni saavad esitada kõik residendist füüsilised isikud.

Tuludeklaratsiooni esitamine on kohustuslik:

  • Füüsilisest isikust ettevõtjatele (FIE);
  • Isikutele, kes on saanud tulu (sh dividende) välismaalt;
  • Isikutele, kes on teinud maksustamisperioodi jooksul tulumaksuseaduse §-s 172 nimetatud investeerimiskontole sissemakseid või sealt väljamakseid;
  • Isikutele, kes omasid maksustamisperioodil madala maksumääraga territooriumil asuva juriidilise isiku aktsiaid, osasid, hääli või õigust juriidilise isiku kasumile;
  • Isikutele, kelle väärtpaberite võõrandamisest saadud kahju on suurem kui maksustamisperioodil väärtpaberite võõrandamisest saadud kasu ning kes soovivad kasu ületava kahju summa maha arvata järgnevatel aastatel väärtpaberite võõrandamisest saadud kasust;
  • Isikud, kes soovivad abikaasa eest täiendavat maksuvaba tulu (kuni 2160 eurot) deklareerida.

 

Tuludeklaratiooni ei pea esitama residendist füüsilised isikud, kelle:

  • tulult ei ole vaja tasuda täiendavalt tulumaksu (v.a erijuhtudel);
  • saadud tulu kokku ei ületanud maksuvaba tulu 6000 eurot.

 

Proovi kohe

Kaasaegsem ja lihtsam raamatupidamistarkvara, lisaks saad valida lihtsa raamatupidamisteenuse. SimplBooksil on juba üle 10 000 aktiivse kasutaja – registreeri konto ja saad 30 päeva tasuta proovida ning seda riskivabalt (mingeid kohustusi ei teki). Või proovi meie demo versiooni!

TÄHELEPANU! SimplBooks blogis kajastatavad teemad ja artiklid ei pruugi olla juriidiliselt täpsed ning soovitame alati nõu pidada spetsialistiga. SimplBooks autorid annavad oma parima, kuid ei võta mingisugust vastutust artiklites olevate võimalike vigade või eksimuste eest. Tuleb arvestada ka ajas muutuvate seadustega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


Proovi 30 päeva tasuta!

Registreerimine on lihtne ja annab sulle võimaluse SimplBooksi riskivabalt proovida!