Jaga seda postitust

Ettevõtjaks olemise omadused – kas ma sobin ettevõtjaks? (0)

Ettevõtjaks võib hakata sisuliselt igaüks, kuid ettevõtjana rajal edukalt püsimine on juba keerulisem küsimus. Milliste isiksuseomadustega inimesed siis tõenäolisemalt ettevõtjaks sobivad? Kirjutame kohe lahti.

Isiksuseomadused, mida edukatel ettevõtjatel vaja läheb

1. Teotahe – ettevõtjal peab olema kindel soov midagi ära teha, mis muudab kellegi elu lihtsamaks või paremaks. Olgu see siis tavaline esmatarbekaup erakliendile või raamatupidamistarkvara ärikliendile või midagi hoopis kolmandat – ettevõtja eesmärk peaks olema lahendada ära kliendi probleem ja vastavalt sellele probleemile ka lahendus. Soov ja tahe midagi luua ja paremaks teha saab luua ettevõtte loomisele alguse.

2. Aktiivsus – ettevõtja peab tihtipeale olema kursis paljude asjadega nagu näiteks ettevõtte üldise olukorraga, finantsiliste seisudega ja raamatupidamisega seotud toimingutega, töötajate heaoluga, ettevõtte tulevikuplaanidega jne. Ehk ettevõtja peaks olema piisavalt aktiivne, et kõikide olulisemate ettevõttega seotud teemadega kursis olla, aga oluline on ka mitte üle pingutada, sest liigne aktiivsus ja endale puhkuse mitteandmine võivad viia läbipõlemiseni. Tähtis on leida tasakaal.

3. Otsustusvõime – ettevõtja rollis on oluline osa otsustamisel. Tuleb pidevalt võtta vastu erinevaid otsuseid ning alati ei pruugi selleks olla üleliia palju aega. Sellegipoolest tuleb endale kindlaks jääda ning võtta otsus vastu siis, kui on vaja. Otsuseid on vaja meil tegelikult võtta vastu pidevalt igapäevaelus, näiteks nii autoroolis olles kui toidupoes tooteid valides ning samamoodi on ka ettevõtet juhtides. Mida vähem valikuid, seda lihtsam on otsustada.

4. Vastutus – ettevõtte juhina vastutad sa kogu ettevõtte eest ja see on suur vastutus. Palgatöölisel on selles osas lihtsam, sest peale tööpäeva ei pea ta enam tegelema ettevõtte teemadega. Ettevõtte juhina võib seda tulla tihti ette, eriti ettevõtte algusaegadel, kui kell lööb juba öötunde, aga tuleb ikka usinasti asju edasi teha ja nii vahel pikka aega järjest, kuni ettevõte saab hea hoo sisse ja suuremad asjad on juba paika saanud. Aga vastutus jääb endiselt ning ettevõtja on lihtsam olla, kui ollakse valmis võtma endale see vastutus.

5. Julgus proovida ja riskida – nagu ka elus üldiselt, pole ka äritegevuses kunagi miski täiesti kindel, aga küsimus on selles, et kas sa julged proovida ja riskida, teades, et valikuvõimalusi on mitu, kas õnnestub või mitte. Seda võib mõelda ka nii, et iga tegevuse tegemine elus on mingis mõttes risk ning kui me riske ei võta, siis me justkui ei teegi mitte midagi. Sama on ka ettevõtlusega, et kes võtab riski ja on julge proovima, see jõuab elus kaugemale. Kui ettevõtmine õnnestubki, siis on kõik hästi ning jätka samas vaimus. Kui ei õnnestu, siis oled kogemuse võrra rikkam ja saad analüüsida, mis ja miks läks valesti. Uusi asju proovides võidad igal juhul, kas saad selle mida soovid või saad kogemuse võrra rikkamaks. Kaotajat ei ole.

NB! Neid isiksuseomadusi on alati võimalik endas arendada – keegi meist ei ole sündinud ettevõtjaks, aga ettevõtjaks saab õppida ja hakata :) Pealegi on tänapäeval selleks võimalusi rohkem kui palju.

TÄHELEPANU! SimplBooks blogis kajastatavad teemad ja artiklid ei pruugi olla juriidiliselt täpsed ning soovitame alati nõu pidada spetsialistiga. SimplBooks autorid annavad oma parima, kuid ei võta mingisugust vastutust artiklites olevate võimalike vigade või eksimuste eest. Tuleb arvestada ka ajas muutuvate seadustega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


Proovi 30 päeva tasuta!

Registreerimine on lihtne ja annab sulle võimaluse SimplBooksi riskivabalt proovida!