Jaga seda postitust

Mida sisaldab SimplBooksi laomoodul? (0)

SimplBooksi laomoodulis on olemas kõik vajalik mikro- ja väikeettevõtja jaoks, kes tegeleb laoarvestusega – laod, laoseis, lao inventuur, liikumised, dokumendid, laoartiklid, retseptid ja tootmine. Panime kirja kõik olulised punktid, mis on seotud laomooduliga ning sellest blogipostitusest leiab ka palju juhendeid laomooduli efektiivsemaks kasutamiseks.

 

Laod ja laoseis

 
Meil on vaikimisi olemas kaks ladu, Ladu 1 ja Ladu 2, aga kui tekib vajadus, siis saab lisada ladusid juurde. Uue lao lisamist tuleb alustada laole finantskonto loomisest – seda saab teha Raamatupidamine – Kontod – Uus konto. Kui on mitu ladu, siis tuleb luua igale laole eraldi finantskonto. Ka realisatsiooniladu ehk kliendi ladu luuakse samal viisil. Ladusid on võimalik ka kustutada. Loe lao lisamise, uue lao loomise ja lao kustutamise kohta lähemalt meie juhendist.

Laoseisu on võimalik mugavalt kontrollida – aruanne näitab vastavalt valitud filtritele ladude kaupa grupeeritult toodete laojääke. Ladude sissetulekuid ning väljaminekuid saab aga lisada ja muuta ainult läbi ostu- ja müügiarvete. Mahakandmisi saab teha ainult laomoodulis.

Kui ettevõttel on uut tarkvara kasutusele võttes laokontol tooteid, siis on vaja sisestada uude tarkvarasse kaupade ehk laoartiklite algseis. Lao algseisu sisestamiseks on kaks varianti – käsitsi kõigi artiklite jääkide sisestamine algseisu dokumendile või lao algseisu importimine CSV failist. Loe juhendist lähemalt siit.

 

Inventuur

 
Esimese sammuna on Sul võimalik printida välja laoseisu lugemisleht valitud lao kohta. Kui laoseisud on üle loetud ja lugemisleht täidetud, siis saab sellel olevad tegelikud numbrid SimplBooks süsteemi sisestada. Selle jaoks ongi lao mooduli menüüs valik “Inventuur”. Inventuuri sisestamisel tuleb valida inventuuri kuupäev (lugemise lõpetamise kuupäev), valida ladu, mille kohta inventuuri sisestada soovid ning seejärel sisestada loetud artiklite tegelikud kogused. Inventuuri alla kuuluvad lugemisleht (CSV, MS Excel või PDF failina), inventuuri kindla kuupäevaga dokumendi sisestamine valitud lao ja artiklite kohta, laoseisu korrigeerivad dokumendid ja automaatsed raamatupidamiskanded. 

Inventuuri salvestamisel koostab süsteem vastavalt leitud erinevustele (SimplBooksi ja tegelikkuse vahel) laoseisu korrigeerimise dokumendid kas arvele võtmiste kohta, mahakandmiste kohta või mõlema kohta. Lisaks koostab süsteem ka korrigeerimisdokumentidega seotud finantskanded. Lõpptulemuseks on SimplBooks laojääke korrigeerivad laodokumendid ning finantskanded, mis korrigeerivad ka raamatupidamise andmed muudetud laojäägile vastavaks.

 

 

Artiklid, liikumised, dokumendid

 
SimplBooks tarkvaras on kasutusel kahte tüüpi artiklid: laoartiklid ja teenuse artiklid. Artiklite kasutamine ei ole kohustuslik, kui müüte teenuseid ja ei vaja laoarvestust. Teenuste müümisel on hea kasutada artikleid juhul, kui müüd eri liiki teenuseid ja soovid nende üle eraldi müügitulu kontodel arvestust pidada. Kui soovid artikleid SimplBooksi importida, siis tuleb selleks ette valmitada CSV formaadis fail, kus on olemas kõik vajalikud andmed – vaata juhendit.

Ladudes toimunud laoartiklite liikumist on võimalik kontrollida valides lao menüüst “Liikumised” ning seejärel filtreerides ajavahemiku, valitud lao või laod ning valitud artiklid. Kaupa on võimalik vajadusel ka ladude vahel liigutada. Laoartikleid on võimalik maha kanda valides menüüst “Dokumendid” ning seejärel “Mahakandmine”, kus tuleb ära määratleda, mida soovid maha kanda. Süsteem kontrollib vastava kauba koguse olemasolu vastavas laos. Miinusesse ei saa üldjuhul laoartikleid müüa, liigutada ega maha kanda.

 

Retseptid ja tootmine

 
SimplBooksis on olemas lihtne tootmismoodul just mikro- ja väiketootjate jaoks. Tootmismooduliga saab raamatupidamisse lisada tootmise dokumente kas käsitsi või eelnevalt loodud retseptide alusel. Tootmise dokumentide tulemusena saavad valitud laoartiklitest (tooraine) teised artiklid (pooltooted või valmistooted) ning lisaks koostab SimplBooks vajalikud raamatupidamiskanded. Retseptide alt saad lisada tootmise lihtsustamise jaoks mõeldud retsepte ning retseptide arv on piiramatu. Retsept kujutab endast eelseadistatud tootmise kaarti, kus on võimalik määrata tootmise kirjeldus, sihtladu pooltoodangule või valmistoodangule (vaikimisi), tootmise toorainete nimekiri koos kogustega ning pooltoodangu või valmistoodangu nimekiri koos saadavate kogustega. Tootmise alt saab aga lisada juba tootmise dokumente näiteks eelnevalt kirjeldatud retseptide alusel.

 

Kõik laomooduli kasutusjuhendid leiad siit.

Proovi kohe

Kaasaegsem ja lihtsam raamatupidamistarkvara, lisaks saad valida lihtsa raamatupidamisteenuse. SimplBooksil on juba üle 10 000 aktiivse kasutaja – registreeri konto ja saad 30 päeva tasuta proovida ning seda riskivabalt (mingeid kohustusi ei teki). Või proovi meie demo versiooni!

TÄHELEPANU! SimplBooks blogis kajastatavad teemad ja artiklid ei pruugi olla juriidiliselt täpsed ning soovitame alati nõu pidada spetsialistiga. SimplBooks autorid annavad oma parima, kuid ei võta mingisugust vastutust artiklites olevate võimalike vigade või eksimuste eest. Tuleb arvestada ka ajas muutuvate seadustega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


Proovi 30 päeva tasuta!

Registreerimine on lihtne ja annab sulle võimaluse SimplBooksi riskivabalt proovida!