Jaga seda postitust

Puhkusetasu arvutamine (0)

 

 

Puhkusetasu tuleb töötajale välja maksta hiljemalt eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust. Poolte omavahelisel kokkuleppel võib puhkusetasu maksta välja töötajale ka järgmisel palgapäeval, kuid sellest ajast hilisem puhkusetasu maksmine enam lubatud ei ole. Lisaks põhipuhkusele võib puhkuseks olla ka lisapuhkus, õppepuhkus või lapsehoolduspuhkus.

Kuidas arvutada puhkusetasu?

Puhkusetasu arvutatakse eelneva kuue kuu jooksul töötaja teenitud töötasu alusel. Selleks, et saaks võtta puhkust koos täie puhkusetasuga, peab töötaja olema ettevõttes töötanud vähemalt 6 kuud. Puhkusetasu puhul ei arvestata neid päevi, mil töötaja mõjuval põhjusel ei töötanud, kui ta oli haige või puhkusel ning ka riigipühasid ei võeta arvesse. Puhkusetasu summa saame, kui liidame 6 kuu töötasu ning 6 kuu kalendripäevade arvu, siis jagame töötasu summa kalendripäevade arvuga ja saame keskmise kalendripäevatasu, mis omakorda korrutatakse puhkuse toimumise kalendripäevade arvuga. Kui töötajale maksti puhkusetasu arvutamise kuule eelneva kuue kuu või kuuest kuust lühema aja jooksul muutumatu suurusega töötasu, siis keskmist kalendripäevatasu ei arvutata ja töötajale makstakse puhkusetasuna muutumatu suurusega töötasu.

Lihtne näide

Töötaja puhkus kestab ajavahemikus 07.06. 2021 – 20.06.2021  (2 nädalat). Töötaja on ettevõttes töötanud üle kuue kuu ning bruto töötasud viimase kuue kuu peale kokku olid 10 200 eurot. Viimase kuue kuu jooksul oli töötaja haiguslehel 01.03- 05.03 ehk 5 kalendripäeva. Liidame 10 200 eur (6 kuu bruto töötasu) ja 182 (6 kuu kalendripäevade arv detsember kuni mai, sest puhkus algab juunis). Selle perioodi sees on ka riigipühad, mida oli kokku 6. Seega ühe puhkusepäeva tasu arvutuskäik tuleb selline: 10 200 / (182 – 5 – 6) = 59,65 €. Kui töötaja on puhkusel 2 nädalat, siis kogu puhkusetasu saame arvutada nii: 59,65 € x 14 = 835,1 € (bruto).

Vaata ka SimplBooksi juhedit “Kuidas töötajale puhkusetasu arvestada SimplBooksis?”.

Rohkem infot leiad puhkuseseadusest.

 

TÄHELEPANU! SimplBooks blogis kajastatavad teemad ja artiklid ei pruugi olla juriidiliselt täpsed ning soovitame alati nõu pidada spetsialistiga. SimplBooks autorid annavad oma parima, kuid ei võta mingisugust vastutust artiklites olevate võimalike vigade või eksimuste eest. Tuleb arvestada ka ajas muutuvate seadustega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


Proovi 30 päeva tasuta!

Registreerimine on lihtne ja annab sulle võimaluse SimplBooksi riskivabalt proovida!