Jaga seda postitust

Mis on kasumiaruanne? (0)

Kasumiaruanne on aruanne ettevõtte tuludest ja kuludest, mis kajastab raamatupidamiskohustuslase aruandeperioodi majandustulemusi (kasumit või kahjumit). Sisuliselt on kasumiaruanne sama, mis bilansikirje „Aruandeperioodi kasum/kahjum”, kuid lihtsalt veelgi detailsem. 

Kes peab kasumiaruannet esitama?

 
Kasumiaruanne on üks majandusaasta aruande osa ning seda peavad esitama kõik ettevõtted iga-aastasel majandusaasta aruande esitamisel. 

Kasumiaruande koostamiseks tuleb valida skeem

 
Raamatupidamise seaduse järgi tuleb valida kasumiaruande tegemiseks valida kahest skeemist üks skeem. Seda, kumba skeemi peaks eelistama, otsustatakse ettevõttes vastavalt eelistusele. Tähele tuleks panna aga seda, et kui üks skeem on kord valitud, siis tasuks edaspidi ka sama skeemi kasutada, sest siis on aruandeid võimalik eelnevate aastatega mugavalt võrrelda.

Skeem 1 järgi liigitatakse kulud iseloomu järgi (tööjõukulud; põhivara kulum jne). See skeem sobib hästi mikro- ja väikeettevõtetele ning teenindusettevõtetele, kus suur osa kuludest on tööjõukulud.

Skeem 2 järgi liigitatakse kulud ettevõtte funktsioonide vahel (üldhalduskulud, müüdud toodete või teenuste kulu, turustuskulud jne). Skeem 2 sobib paremini keskmise suurusega või suurettevõtetele näiteks suured kaubandus- või tootmisettevõtted. See skeem on parem just investorite osas, kelle jaoks see skeem on detailsem ja annab parema ülevaate eesmärkidest, mille peale kulutusi tehakse.

Vaata kasumiaruande skeeme siit.

Mis on tegevusaruanne?

TÄHELEPANU! SimplBooks blogis kajastatavad teemad ja artiklid ei pruugi olla juriidiliselt täpsed ning soovitame alati nõu pidada spetsialistiga. SimplBooks autorid annavad oma parima, kuid ei võta mingisugust vastutust artiklites olevate võimalike vigade või eksimuste eest. Tuleb arvestada ka ajas muutuvate seadustega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


Proovi 30 päeva tasuta!

Registreerimine on lihtne ja annab sulle võimaluse SimplBooksi riskivabalt proovida!