Jaga seda postitust

IoB jätkuprojekti areng SimplBooksis: müügi- ja ostuarvete eksport XBRL GL formaadis (0)

SimplBooks IoB jätkuprojektis

 

Jaanuari lõpus toimusid andmepõhise aruandluse ja raamatupidamise teemalised webinarid eesti ja inglise keeles, mida viidi läbi IoB jätkuprojekti raames. Aasta tagasi alanud IoB jätkuprojekti eesmärgiks on välja töötada majandustehingute (kannete) info standard kogu ettevõtte majandustegevuse kirjeldamiseks. Webinaril osalesid ITL, Eesti Raamatupidajate Kogu – ERK, SimplBooks, Tieto Estonia, Unifiedpost Estonia, Columbus Eesti, BCS Itera, AccountStudio ja Skriining.

SimplBooks OÜ tegevjuht Jaanus Reismaa selgitab projektis osalemise vajalikkust just mikro- ja väikeettevõtete vaatest: “SimplBooks on üks juhtivamaid mikro- ja väikeettevõtete ERP tarkvara pakkujaid Eestis. Julgen öelda, et ka selles projektis esindab SimplBooks mikro- ja väikeettevõtteid. Mikro- või väikeettevõtted moodustavad paljudes riikides kuni 95 protsenti või isegi rohkem kõikidest ettevõtetest kokku, seega näeme seda projekti väga hea algusena, et pakkuda suuremat automatiseerimist ka väikeettevõtetele, mis on seni olnud suuremate ettevõtete pärusmaa, kuid loodame seda tulevikus muuta.”

Nüüd on olemas selline rakendus, millega saab liidestuda andmepõhise aruandlusega. Kuidas väikeettevõttele suunatud tarkvara poole peal asjasse suhtuda? 

 
SimplBooks OÜ tegevjuhi Jaanus Reismaa sõnul on X-tee liidestamise võimalus kindlasti selline asi, mis kõnetab ka väikeettevõtjaid, et on võimalik teha ühe nupuvajutusega aruannete esitamist. Kannete info on standardiseeritud ehk oleme jõudnud sammu lähemale avatud andmetele raamatupidamises.

SimplBooks võimaldab nüüd müügiarveid ja ostuarveid eksportida XBRL GL formaadis. Vaikimisi ei ole nimetatud ekspordivõimalus üheski keskkonnas sisse lülitatud aga seda saab lihtsasti muuta keskkonna seadetes. Vaata kasutusjuhendit siit!

Kas SimplBooks hakkab MyCompanyData teenust pakkuma?

 
Jaanus Reismaa kommenteerib: “Üldises pildis võiks öelda, et jah, kuid samas see sõltub nõudlusest, kuna väikeettevõtetel ei ole just ressursse üleliia, siis see sõltubki suures osas sellest, kuidas on nõudlus ja vastavalt sellele seame paika ka oma tegevused. Selle projektiga on selgeks saanud see, et võimekus on olemas. Senimaani sellist lahendust väga küsitud ei ole ehk tundub, et ei eeldatagi seda väikeettevõtete majandustarkvaradest või on neid meie klientide hulgas väga minimaalselt, kes peavad Statistikaameti aruandeid esitama.”

Turvalisus ja teenuse kasutamine

 
Klientidel on valida, kas kasutada teenust või mitte. Reismaa sõnul on teenus turvaline: “Turvalisuse osas levib endiselt üsna suur eksiarvamus, et andmed on turvalisemad, kui need asuvad teie personaalarvutis. See võib olla tõsi ainult juhul, kui arvuti ega selles asuvad failid pole kuidagi internetiga ühendatud. MyCompanyData osas pole muude pilveteenustega võrreldes tegelikult suuri muudatusi, sest andmed on samamoodi pilves ja turvatud.

Mida saab Maksuamet teha, et ERP-süsteemides maksude arvutamist rohkem automatiseerida?

 
“Mikro- ja väikeettevõtete poolelt arvan, et Maksuamet teeb üsna head tööd, kuid näiteks XBRL GL-vormingu kasutuselevõtuni läheb veel aega. Väikeettevõtte poolelt on käibemaksu ja sotsiaalmaksu aruanded kõige olulisemad lahendamist vajavad probleemid, kuid arvan, et asjad liiguvad selles suunas,” selgitab Reismaa.

Kuidas mõjutab SimplBooksi tulevikku sellises projektis osalemine?

 
Reismaa arvates võidavad sellest projektist lõpuks kõik ettevõtjad: “Hea algus on juba tehtud, kuid palju tööd on veel ees. Hästi oluline roll on selles, et kliendid teaksid, mida küsida ja mida oodata. Me näeme täna ka väga palju enda klientide seas seda, et ettevõtjad tihti ei oska küsida lahendusi, mis tegelikult on juba olemas.”

 

IoB projektijuhi Sirli Heinsoo sõnul on see projekt väga hea näide sellest, kuidas ühe sektori erinevad osapooled kokku saavad ning koos mõeldakse välja häid lahendusi. Iga osapoole sisend aitab terviklahendust paremaks muuta.

 

Eestikeelne webinar on järelevaadatav siin (paneelvestlus algab alates 1:30:15):

 

Ingliskeelset webinari on võimalik vaadata siit (paneelvestlus algab alates 1:37:22):

 

 

SimplBooks tegevjuht Jaanus Reismaa Iob projektist: “Soovime oma klientideni tuua avatumad andmed ning rohkem automaatikat”

SimplBooks osaleb reaalajamajanduse jätkuprojektis

TÄHELEPANU! SimplBooks blogis kajastatavad teemad ja artiklid ei pruugi olla juriidiliselt täpsed ning soovitame alati nõu pidada spetsialistiga. SimplBooks autorid annavad oma parima, kuid ei võta mingisugust vastutust artiklites olevate võimalike vigade või eksimuste eest. Tuleb arvestada ka ajas muutuvate seadustega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


Proovi 30 päeva tasuta!

Registreerimine on lihtne ja annab sulle võimaluse SimplBooksi riskivabalt proovida!