Jaga seda postitust

Soovitusi arvete koostamiseks (1 kommentaar)

Arvetega puutume me vähemal või suuremal määral kokku kõikjal. Arveid saavad esitada kõik juriidilised isikud või FIE-d, kuid eraisik arvet väljastada ei saa. Ettevõtja või raamatupidaja üks põhilisi tegevusi raamatupidamistarkvaras on müügi- ja ostuarvete koostamine, seega juhime käesolevas postituses tähelepanu sellele, et arved oleks koostatud lihtsalt ja kiirelt, kuid õigesti.

  • Kui hakkad arvet esimest korda saatma, siis tutvu enne kohustuslike andmetega, mis peavad arvel kirjas olema. Arvele lisatakse käibemaks vaid siis, kui müüja on käibemaksukohustuslane. See, kas ostja on käibemaksukohustuslane või mitte, arvet ei mõjuta. Kui müüja ei ole käibemaksukohustuslane, siis piisab raamatupidamise seaduses kirjas olevatest nõuetest:

§ 7. Algdokument
(1) Raamatupidamise algdokument on tõend, mille sisu ja vorm peavad vajaduse korral võimaldama kompetentsele ja sõltumatule osapoolele tõendada majandustehingu toimumise asjaolusid ja tõepärasust.
(2) Kui seaduses või selle alusel antud määruses ei ole sätestatud teisiti, peab algdokument sisaldama majandustehingu kohta vähemalt järgmisi andmeid:
1) toimumisaeg;
2) majandusliku sisu kirjeldus;
3) arvnäitajad, näiteks kogus, hind ja summa.

 

  • Ole kiire – saada arve välja võimalikult kiiresti peale tehingut. Õigeaegselt ning kiiresti tegutsedes jääb kliendile sinu ettevõttest ka hea mulje. Mida hiljem arve välja saadad, seda hiljem laekub ka raha. Seadusega on ette nähtud, näiteks käibemaksu sisaldava arve puhul tuleb arve väljastada seitsme kalendripäeva jooksul alates päevast, mil kaup ostjale lähetati või teenust osutati. Ilma käibemaksuta arve väljastamisele sellist piirangut ei ole kehtestatud, kuid tuleks siiski teada, et tavaline nõue kehtib 3 aastat.

 

  • Ole täpne! Enne arve välja saatmist kontrolli üle kõik andmed, mis arvel on kirjas. Kliendil on õigus jätta arve maksmata, kui arvel on ebakorrektsed või puudulikud andmed. Kui juhtub, et oled juba saatnud välja vigadega arve, siis ära uut arvet saada – toimi hoopis nii, et koosta saadetud arvest kreeditarve ning seejärel koosta uus arve. Vaata, kuidas kreeditarvet koostada siit.

 

  • Lähtu kliendi soovidest ja vajadustest – näiteks kui klient soovib saada e-arvet, siis on soovituslik talle ka saata arve e-arvena. Näiteks alates 01.07.2019 saab riigiasutustele saata ainult e-arveid ehk tavalisi pdf-kujul arveid enam saata ei saa. E-arved on üleüldse kasvav trend, sest e-arved säästavad aega, on mugavamad ning turvalisemad. SimplBooks klientidele on e-arvete saatmine tasuta. Loe e-arvete kohta lähemalt siit.

 

  • Säilita arveid – raamatupidamise seadus § 12 näeb ette raamatupidamise dokumentide säilitamise kohustust, mille järgi tuleb vähemalt seitse aastat hoida dokumente alles.

Siit leiad SimplBooks juhendi müügiarvete koostamiseks. SimplBooks tarkvaras on olemas liidestus Costpocketiga, mille äpi kaudu saab kuludokumente otse SimplBooksi saata. Vaata videojuhendit, kui lihtsasti dokumente üle kanda saab!

SimplBooksis on olemas muudetavad dokumendipõhjad ehk Sul on võimalik luua vastavalt enda soovidele või ettevõtte logovärvides arvetele kujundus.

 

Mida teha, kui klient ei maksa arvet ära?

TÄHELEPANU! SimplBooks blogis kajastatavad teemad ja artiklid ei pruugi olla juriidiliselt täpsed ning soovitame alati nõu pidada spetsialistiga. SimplBooks autorid annavad oma parima, kuid ei võta mingisugust vastutust artiklites olevate võimalike vigade või eksimuste eest. Tuleb arvestada ka ajas muutuvate seadustega.

Kommentaar (1)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


Proovi 30 päeva tasuta!

Registreerimine on lihtne ja annab sulle võimaluse SimplBooksi riskivabalt proovida!