Jaga seda postitust

Dividendid ja dividendide maksmine 2020. aastal (0)

 

Dividend on väljamakse, mida tehakse puhaskasumist või eelmiste majandusaastate jaotamata kasumist. Dividendide saamise eelduseks on osalus ettevõttes (osanik võib olla nii eraisik kui ettevõte). Selleks peab olema kinnitatud majandusaasta aruanne ning see peab olema esitatud Äriregistrile. Ettevõttel peab olema sisse makstud põhikirjas nõutud osakapitali summa ehk näiteks OÜ puhul 2500 eurot.

Dividendide väljamaksmise puhul on oluline teada

 

  • Osakapital peab olema sisse makstud. Kuni osakapitali sissemakset pole tehtud, ei ole lubatud dividende maksta.
  • Majandusaasta aruanne peab olema esitatud ja kinnitatud, juhul kui makstakse aruandeaasta puhaskasumist dividende.
  • Kasumi jaotamise otsuse teeb osanike üldkoosolek. Mitme osaniku korral on vaja kirja panna ka dividendide jagamise proportsioonid.
  • Dividendidelt arvestatav tulumaks on selle aasta kulu, mil tehakse dividendide maksmise otsus. Planeerida tuleks nii, et tulumaksu kulu ei viiks miinusesse käesoleva aasta tulemusi.
  • Dividendide tulumaksu tavamäär on 20/80.
  • Alates 2019. aastast kehtib regulaarselt makstavatele dividendidele tulumaksumäär 14/86, lisaks peetakse eraisikutele tehtud väljamakselt kinni tulumaks 7%. Millisele osale väljamakstavatest dividendidest rakendub madalam maksumäär, sõltub eelnevatel aastatel makstud dividendidest. Madalama maksumäära rakendamine on kohustuslik ja kasutatakse ära esimeses järjekorras.
  • Madalama maksumääraga dividendide puhul tuleb meeles pidada, et kasumi jaotamise otsusesse pannakse eraisikutele väljamakstav summa kirja koos tulumaksuga (7%). Hilisema segaduse vältimiseks arvuta välja või lase raamatupidajal välja arvutada tulumaksu summa enne dividendide väljamaksmist.
  • Välja makstud dividendide summa tuleb deklareerida väljamaksmisele järgneval kuul TSD lisal 7 ja vormil INF 1 (10. kuupäevaks).
  • Kasumi jaotuse otsuse alusel tehakse raamatupidamisprogrammi vastav kanne (Vaata siit juhendist spikrit, punkt 7: https://support.simplbooks.ee/kasutusjuhendid/sagedamini-kasutatavad-raamatupidamiskanded/
Mis on regulaarselt makstavad dividendid ja kuidas vajalikud arvutused teha, loe EMTA kodulehel olevast artiklist siin.

 

Abivahendina saate kasutada dividendikalkulaatorit.

Sind võib ka huvitada osakapitali sissemakse või mikroettevõtte aastaaruande esitamine.

Proovi kohe

Kaasaegsem ja lihtsam raamatupidamistarkvara, lisaks saad valida lihtsa raamatupidamisteenuse. SimplBooksil on juba üle 10 000 aktiivse kasutaja – registreeri konto ja saad 30 päeva tasuta proovida ning seda riskivabalt (mingeid kohustusi ei teki). Või proovi meie demo versiooni!

TÄHELEPANU! SimplBooks blogis kajastatavad teemad ja artiklid ei pruugi olla juriidiliselt täpsed ning soovitame alati nõu pidada spetsialistiga. SimplBooks autorid annavad oma parima, kuid ei võta mingisugust vastutust artiklites olevate võimalike vigade või eksimuste eest. Tuleb arvestada ka ajas muutuvate seadustega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


Proovi 30 päeva tasuta!

Registreerimine on lihtne ja annab sulle võimaluse SimplBooksi riskivabalt proovida!