Jaga seda postitust

Osakapitali sissemakse (0)

Osakapital on konkreetne summa, mis tuleb ettevõtte asutamisel vastavalt tema ettevõtte vormile ettevõttesse sisse maksta.

Osakapitali ei pea maksma kohe ettevõtte asutamisel ettevõttesse sisse, seda võib teha ka hiljem. Kuid tasub teada, et dividende ettevõttele enne välja maksta ei ole võimalik, kui osakapitali sissemakset pole tehtud. Seega varem või hiljem tuleb osakapitali summa ettevõttesse ära maksta. Osakapitali on mõistlik maksta osaühingusse ühe korraga kogu summa, kuna hiljem tuleb selle kohta Äriregistrile esitada maksekorraldus ning osade kaupa makstud summad võivad tekitada hiljem komplikatsioone selle esitamisel.

Osaühingu osakapitali sissemakse summa on 2500 eurot ning sellele lisaks tuleb tasuda ka 190 eurone riigilõiv (OÜ registreerimise eest). Erinevalt osakapitali sissemaksest peab riigilõivu tasuma kohe, kui ettevõtte Äriregistrisse sisse kannad.

Osakapitali rahalise sissemakse tegemise juhend Äriregistris

Esiteks peab ettevõtte omanik kandma üle oma isiklikult pangakontolt osakapitali summa ettevõtte pangakontole koos selgitusega “Osakapitali sissemakse”. Ning siis peab ettevõtte omanik esitama Äriregistrile avalduse ettevõtte andmete muutmiseks. Selleks tuleb saata ka pangatõend sissemakse kohta.

Mine Äriregistri lehele ning logi sisse. Vali ülevalt “Äriregistri ettevõtjaportaal” ning seejärel vajuta “Avalduse esitamine” ja sealt vajuta oma ettevõtte nime peale:

Osakapitali sissemakse SimplBooks

Nüüd sa näed oma ettevõtte üldandmeid ning vali nende alt “Alusta muutmiskande avaldust”.

Osakapitali sissemakse SimplBooks

Järgmisena tuleb sul liikuda lahtri juurde “Kapital” > “Muuda kapitali”.


Nüüd tuleb sul lihtsalt eemaldada linnuke lahtrist “Asutamine sissemakset tegemata?:” > “Salvesta muudatused”. Lehe allosas leiad sellise lahtri nagu “Elektrooniliselt esitatavad lisadokumendid ning seal tuleb sul lisada “Dokumendi liik: panga teatis” ja panga teatise all saab lisada pangatõendi sissemakse kohta. Pangatõend on digiallkirjastatud tõend, mille saad alla laadida ettevõtte pangakontolt, aga mitte isiklikult pangakontolt.

Osakapitali sissemakse SimplBooks

Osakapitali sissemakse SimplBooks

Osakapitali sissemakse SimplBooks

Minnes tagasi avalduse andmete juurde, vajuta “Kontrolli kandeavalduse andmeid”.

Osakapitali sissemakse SimplBooks

Nüüd tekib sul avalduse vorm, kus sa pead vajutama “Kinnita” > “Allkirjasta” > “Kinnita allkirjad”. Kõige lõpus on sul vaja tasuda riigilõiv Äriregistrile (18 eurot) ning viimaks vajuta “Esita avaldus Äriregistrile”. Teavitus andmete õigsuse kohta jõuab sinuni mõne päeva jooksul.

Meeles tuleb ka pidada seda, et osakapitali sissemakse tuleb deklareerida EMTA lehel – täpsemalt TSD deklaratsiooni lisas 7. Kui hätta jääd, vaata siit täpsemat juhendit!

Osakapitali võib sisse maksta nii rahaliselt kui mitterahaliselt, kuid enamasti makstakse osakapitali ikkagi rahas. Näiteks võib kasutada sissemaksena ka kinnisvara, ettevõtte seadmeid, masinaid jms. Mitterahaliste sissemaksete jaoks on aga vaja muuta Äriregistri Ettevõtjaportaalis põhikirja, et oleks lubatud mitterahalised sissemaksed. Vaikimisi on põhikirjas lubatud ainult rahalised sissemaksed. Lisaks tuleb esitada avaldus kustutada kanne “asutatud ilma sissemakseta” ja siis võtta menetlusse sissemakse üleandmise leping ning akt. Selle jaoks on vaja dokumente osanike otsuse kohta, mitterahalise sissemakse üleandmise lepingut, kinnisvara või autode puhul on vaja vastavate registrite väljavõtteid ning juhatuse hinnangut varade väärtuste kohta.

Vaata lisaks 9 põhjust, miks valida raamatupidamiseks SimplBooks! Või tule proovi SimplBooks DEMO!

TÄHELEPANU! SimplBooks blogis kajastatavad teemad ja artiklid ei pruugi olla juriidiliselt täpsed ning soovitame alati nõu pidada spetsialistiga. SimplBooks autorid annavad oma parima, kuid ei võta mingisugust vastutust artiklites olevate võimalike vigade või eksimuste eest. Tuleb arvestada ka ajas muutuvate seadustega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


Proovi 30 päeva tasuta!

Registreerimine on lihtne ja annab sulle võimaluse SimplBooksi riskivabalt proovida!