Jaga seda postitust

Mikroettevõtte aastaaruanne (2)

Mikroettevõte on osaühing, mille varade summa on kokku kuni 175 000 eurot ning müügitulu aruandeaastal on kuni 50 000 eurot. Mikroettevõttel on ainult üks osanik, kes on ka juhatuse liige ning tema kohustused ei tohi olla suuremad kui omakapital. Kui ettevõte ei vasta nendele kriteeriumitele, siis tuleb koostada väikeettevõtte aastaaruanne.

Mikroettevõtte aastaaruande esitamine on lihtsam võrreldes väike-, keskmise- ja suurettevõtte aruande esitamisega. Mikroettevõtte puhul ei pea näiteks esitama tegevusaruannet. Mikroettevõtte aastaaruanne koosneb peamiselt kasumiaruandest ja bilansist. Samuti on bilanss lihtsustatud kujul. Veel 2016. aastal oli mikro- ja väikeettevõtete jaoks kohustuslik esitada tegevusaruannet, rahavoogude aruannet ning omakapitali muudatuste aruannet.

Majandusaasta aruannet saab esitada Äriregistri Ettevõtjaportaalis ning seda saab teha ettevõtte juhatuse liige või juhatuse liikme poolt volitatud isik.

Majandusaasta aruande koostamine

Ettevõtjaportaalis vali “Majandusaasta aruanded” > “Lisa uus aruanne” > “Aastaaruanne”. Veendu, et majandusaasta alguse ja lõpu kuupäevad oleksid korrektsed. Kui vajutad “Edasi”, siis tuleb ette veel erinevaid valikuid, millest tuleb täita ainult “Aruandevormide kategooria” – seal tuleb määratleda ära, et sa oled mikroettevõtja. Kui juhatuse liikmeid on rohkem kui üks, siis mikroettevõtte valikut ette ei tule, kuna mikroettevõtte on ainult ühe juhatuse liikmega ettevõte.

Järgmisena vajuta “Lisa uus aruanne” > “Kasuta eelmise aasta vorme” (juhul kui oled varem esitanud aastaaruannet). Seejärel kui valid “Aruandevormide täitmine” tulevad ette aruanded, mida tuleb esitada. Jälgi, et “Põhiaruanded” juurest oleks valitud bilanss ja kasumiaruanne ning “Lisad” alt vali arvestuspõhimõtted, tööjõukulud ja seotud osapooled, sest need kolm lisa on kohustuslikud.

 

 

 

Täida bilansi lihtsustatud vorm ning kasumiaruanne vajutades “Sisesta”. Täida ära ka lisad: arvestuspõhimõtete all tuleb valida ainult see, kas ettevõtte jätkuvalt tegutseb. Tööjõukuludesse märgi kõik tööjõukulud ning töötajate keskmine arv majandusaasta kohta. Seotud osapoolte juures tuleb märkida ära kõik tehingud, mida omanik või juhatuse liige on teinud teiste ettevõtetega (kaasaarvatud tema enda muude juhitavate ettevõtetega). Kõikides lahtrites, kus puuduvad kulud või nõudeid ja kohustisi pole, siis kirjuta sinna null “0”.

SimplBooks raamatupidamistarkvarast leiad bilansi ja kasumiaruande andmed lihtsasti, valides peamenüüst “Raamatupidamine” > “Bilanss” ning sealt vali “eelmine aasta”. Siis muutuvad kuupäevad automaatselt eelmise majandusaasta õigeteks kuupäevadeks.

Kasumiaruande leiad samamoodi nagu bilansi: peamenüüst valides “Raamatupidamine” > “Kasumiaruanne”. Seal tuleb samuti valida “eelmine aasta”. Andmed tööjõukulude kohta leiad samuti kasumiaruandest.

Majandusaasta aruande lõpetamine

Kui kõik eelnevad põhiaruanded ja lisad on täidetud ning salvestatud, siis mine uuesti “Tagasi aruandevormide vaatesse”. Veel on vaja täita müügitulu jaotus – selleks vajuta põhivaates “Sisesta müügitulu jaotus”. Kui jääd sellega hätta, siis vaata siit täpsemat juhendit! 

Nüüd on sul võimalik minna edasi “Aruande täiendamise” juurde. Täiendamise etapis saad sa täiendada või muuta tiitellehte ning selles etapis saad koostada PDF faili: “Genereeri PDF”, kuid vaata enne üle eelvaade ning kontrolli kõik andmed üle, et tegu oleks ikkagi õigete andmetega. Kui andmed on üle kontrollitud ja lõplik PDF genereeritud, siis saad liikuda edasi aruande allkirjastamise juurde. Allkirjastamiseks on sul vaja valida, kas allkirjastad digiallkirjaga või allkirjastad paberil ning skaneerid sisse ja laed ülesse.

 

 

 

Enne aruande registrile esitamist tuleb teha veel üks tegevus, milleks on kasumi jaotamise / kahjumi katmise ettepaneku ja otsuse vormide täitmine ning erinõuetega tegevusalade registrile olemasolevate tegevuslubade ja majandustegevusteadete kinnituste saatmine. Peale aruande registrile saatmist peaks sulle tulema e-maili peale kinnitav kiri.

 

Kui midagi jäi selgusetuks, siis kirjuta sellest julgelt meile kommentaaridesse!

Sulle võib huvi pakkuda ka Raamatupidamistarkvarade rahulolu-uuringu statistika 2020

Proovi kohe

Kaasaegsem ja lihtsam raamatupidamistarkvara, lisaks saad valida lihtsa raamatupidamisteenuse. SimplBooksil on juba üle 10 000 aktiivse kasutaja – registreeri konto ja saad 30 päeva tasuta proovida ning seda riskivabalt (mingeid kohustusi ei teki). Või proovi meie demo versiooni!

TÄHELEPANU! SimplBooks blogis kajastatavad teemad ja artiklid ei pruugi olla juriidiliselt täpsed ning soovitame alati nõu pidada spetsialistiga. SimplBooks autorid annavad oma parima, kuid ei võta mingisugust vastutust artiklites olevate võimalike vigade või eksimuste eest. Tuleb arvestada ka ajas muutuvate seadustega.

Comments (2)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


Proovi 30 päeva tasuta!

Registreerimine on lihtne ja annab sulle võimaluse SimplBooksi riskivabalt proovida!