Jaga seda postitust

Kuidas jagada osalus ettevõtte asutamisel? 50-50 või 49-51? (0)

 

Palju on räägitud teemal kus parimad sõbrad alustavad ühise ettevõtmisega ja ühel hetkel on nende vahel lahkhelid, kuna üks kulutas liiga palju auto ostul või teine näiteks telefoniteenuseid kasutades. Kuidas on siis mõistlik jagada osalus firma alustamisel, et mitte sattuda mõne aja möödudes tupikusse, millest väljapääsu ei paista?

Kui ettevõttel on üks osanik, siis loomulikult probleeme ei ole. Tema ongi oma ettevõtte ainuvalitseja ja teeb otsuseid enda äranägemise järgi. Kui aga ettevõte on suurem ja osanikke rohkem, siis on ka nüansse rohkem, millega arvestama peaks. Kõige tavalisem on olukord, kus ettevõtte asutavad kaks sõpra, kes jagavad osaluse 50:50 meetodil. Tegemist on parima lahendusega kui valitseb üksmeel –  võrdselt on jagatud nii finantskohustused kui ka vastutus. Seni kuni mõlemad panustavad võrdselt on kõik hästi aga paraku näitab elu, et selline osalus lõpuni väga hästi ei toimi. Probleemid saavad alguse kui tekivad eriarvamused ja lahkhelid. Keerukamate otsuste tegemisel võib just siis tulla suluseis, kus üks on poolt ja teine vastu ning olukord jääb lahenduseta ja probleem vinduma. Selliste erimeelsuste vältimiseks soovitatakse kasutada vahemeest või jagada osalus hoopis 49:51 põhimõttel. See toimib paremini kuna lihtsustab olukorrad, kus osanikel on eriarvamus.

Osaluse jagamisel tasub arvestada järgmiste punktidega:

  • kes on selle idee peale tulnud?
  • kes on selle idee arendamisse rohkem panustanud?
  • kes suurema vastutuse võtab?
  • kes oma aega rohkem panustama hakkab?
  • kes oma raha rohkem panustama hakkab?
  • kellel on tõenäoliselt suurem panus (kontaktvõrgustik, teadmised, kogemused)?
  • millise osapooleta jääks tõenäolisemalt ettevõte asutamata?

Selle info põhjal võiks kooruda välja, kes saab 49% ja kes 51%.

Meie riik on maailmas tuntud selle poolest, et uut äri alustada on siin tõeliselt lihtne. Vastavalt Maailmapanga uuringule “Doing Business 2017” paigutub Eesti ettevõtluse lihtsuse poolest maailmas 12. kohale. Refereerides Taavi Rõivast, siis maailmas 12 ja Euroopa Liidus 4 parima hulgas, see näitab, et Eesti on oma ärikeskkonnaga väga soliidses seltskonnas ning me liigume parimatele iga aastaga järjest lähemale. Seega eks igaüks peab leidma endale just selle sobiva meetodi, mis tema jaoks toimib ja edu toob. Unustada ei tohiks lihtsalt seda, et isegi kui Sinu teele kerkivad takistused, siis on need ületamiseks ning õppimiseks ja meie endi arendamiseks.

Loe ka lähemalt oma ettevõtte asutamise kohta siit.

TÄHELEPANU! SimplBooks blogis kajastatavad teemad ja artiklid ei pruugi olla juriidiliselt täpsed ning soovitame alati nõu pidada spetsialistiga. SimplBooks autorid annavad oma parima, kuid ei võta mingisugust vastutust artiklites olevate võimalike vigade või eksimuste eest. Tuleb arvestada ka ajas muutuvate seadustega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


Proovi 30 päeva tasuta!

Registreerimine on lihtne ja annab sulle võimaluse SimplBooksi riskivabalt proovida!