Jaga seda postitust

Ülevaade: Eesti Raamatupidajate Konverents: Teejuht 2018. aastaks (0)

Üldplaanis selgus, et raamatupidajate tööpõld laieneb. Maksuarvestus lööb igal aastal silmad taas särama. Kui tarkvarade automaatika vähendab meie rutiini siis riik hoolitseb selle eest, et maksuarvestus läheks aina keerulisemaks ja igav meil juba ei hakka.

Eesti Raamatupidajate Konverents 2017

Pildi autor: Evelin Talvar, RMP.ee


Olulisemad muudatused: 

  1. Dividendide maksustamine muutub keerukamaks. Regulaarsed dividendide maksjad saavad maksustada osa kasumist väiksema tulumaksumääraga 14/86, kuid dividendi saajast füüsiline isik peab sellelt osalt maksma tulumaksu 7%. Seda soodustust saab rakendada esimest korda alles 2019 aastal osaliselt, nimelt 1/3 dividendisummast, mis maksti välja 2018.

  2. Kontserni laenud ja deklareerimine. Äriühing on kohustatud esitama kvartalile järgneva kuu 20. kuupäevaks deklaratsiooni, eelmise kvartali jooksul kontserni sees antud laenude ja nende tagastamise kohta. Kui tehingu asjaolud viitavad, et tegemist võib olla varjatud kasumieraldisega siis tuleb see maksustada tulumaksuga.

  3. Maksuvabalt saab hakata hüvitama spordikulusid. 1 töötaja kohta maksimaalselt 100 eurot kvartalis.

  4. Sõiduautode ostmisel 100% käibemaksu tagastust ei ole mõistlik enam teha kui pole kindel, kas see ikka on ainult töösõitudeks mõeldud sõiduauto. Kasutusotstarbe muutumisel hakatakse tagasi küsima kogu soetamise käibemaksu, millele lisanduvad ka intressid.

  5. Käibemaksukohustuslaseks registreerimise piirmäär tõuseb 40 000 euroni. Need, kel on müügikäive alla selle, kuid on hetkel kohustuslased, võivad taotleda registrist kustutamist. Automaatselt maksuamet kedagi selle muudatuse käigus ei kustuta.

  6. Metalltoodete siseriiklikut pöördmaksustamist enam ei rakendata metalltoodetele koodiga 721691 ning ventilatsiooni-, aspiratsiooni-, suitsu- ja vihmaveetorude osas.

  7. Maksuvabatulu muudatus puudutab eelkõige füüsilisi isikuid. Maksuarvestust teeb küll raamatupidaja kuid iga inimene peab oma tulude osas hakkama ise arvet pidama. Kui võimalikke tulusid on raske ette planeerida või ületavad aastas kokku üle 25 200 euro siis oleks mõistlikum maksuvabastust aasta jooksul mitte kasutada. Vastasel juhul tuleb tuludeklaratsiooni esitamisega ebameeldiv üllatus ehk tekib riigile tagasimakse kohustus. Raamatupidaja ka kõige parema arvutusoskuse korral ei suuda tagada töötajale aastalõikes õiget maksuvabastuse arvestust.
    Maksu- ja Tolliamet pidavat tegema füüsilistele isikutele iseteenindusse hea ülevaate isiku tuludest ja võimaluse, et inimene saab sinna ka ise lisada tulusid, millest maksuamet veel teadlik pole. See lihtsustaks oluliselt inimeste tulude kokku arvestamist.

  8. Sõiduautode erisoodustuse maksude alussummat hakatakse arvestama konkreetse sõiduauto kw alusel. 1 kW hind on 1.96 eurot. Kui olete kasvõi 1 m teinud erasõitu siis tuleb maksustada. Võrreldes kehtiva erisoodustuse hinnaga 256 eurot, muutub erisoodustus odavamaks kui sõiduauto võimsus on alla 130 kW. Kuna uue regulatsiooni kohaselt ei ole enam võimalik töötajal hüvitada erasõitude kilomeetreid siis võib teha näiteks nii, et ettevõte maksab erisoodustuse maksud ja töötaja hüvitab maksukulu.

  9. Ettevõtluskonto igale ausale eesti inimesele :) Ükski krediidiasutus ei ole valmis seda teenust pakkuma 2018 a esimesel poolaastal kuna see pole prioriteet. Hinnanguliselt olevat väga väike % kliente, kes seda kasutaksid.
    Mis loom see on? Ettevõtluskonto on mõeldud lühidalt füüsiliste isikute vaheliste tehingute maksustamiseks. Näiteks lapsehoidjateenust osutavale eraisikule, kes praegu tõenäoliselt saab tasu sularahas.
    Kõik konto omanikud kantakse automaatselt TÖR-i. See info tuleb avalikule lehele maksuametis.
    Konto omanikult arvestatakse igalt laekumiselt automaatselt maksu.
    20% kui laekumised ei ületa 25 000 eurot kalendriaastas
    40% kui laekumised ületavad 25 000 eurot kalendriaastas

 

Eesti Raamatupidajate Konverents 2017

Pildi autor: Evelin Talvar, RMP.ee

Maks hõlmab nii tulumaksu, sotsiaalmaksu kui ka kogumispensioni:


  • tulumaksu osa 20/55
  • sotsiaalmaksu osa 33/55
  • kogumispension 2/5510.

 

Maksu- ja Tolliamet tutvustas uue e-MTA valmimise ajakava ja suunda, kuhu liigutakse

Lühidalt uus e-MTA on andmepõhise infovahetusega, enam ei ole deklaratsioone.

Maksuinfo andmine maksumaksjale ehk kuvada seda, milline on ettevõtte riskihinnang, taustainfo ja statistika maksude maksmisel.
Praeguseks on olemas juba riskihinnang, mis näitab maksukuulekust ja maksukontrolli sattumise tõenäosust.

Põhilised fookused kontrollimisel:

  •  kasumi varjatud jaotamine
  • tööjõumaksude mitte maksmine
  • maksualane kuritegevus
  • salaturg (aktsiisikaubad ja narko)

Muudatuste kohta detailsem info järgmistes artiklites.

Vaata täpsemalt ka: Maksuvaba tulu arvestamine 2018. a väljamaksetest.

TÄHELEPANU! SimplBooks blogis kajastatavad teemad ja artiklid ei pruugi olla juriidiliselt täpsed ning soovitame alati nõu pidada spetsialistiga. SimplBooks autorid annavad oma parima, kuid ei võta mingisugust vastutust artiklites olevate võimalike vigade või eksimuste eest. Tuleb arvestada ka ajas muutuvate seadustega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


Proovi 30 päeva tasuta!

Registreerimine on lihtne ja annab sulle võimaluse SimplBooksi riskivabalt proovida!