Jaga seda postitust

Kas ma peaksin lõpetama palgatöö ja alustama oma äriga? (0)

 

Paljude jaoks pole kõige raskem osa enda äriga alustamisel sobiva idee leidmine või õige nime valimine, vaid otsustamine, millal on õige aeg alustada. See on sageli suurim väljakutse. Kuidas ma tean, millal teostada enda mõte ja kas panustada kõigega või hoopis võtta aega ja tegutseda samm-sammult?

See võib olla raske küsimus, millele vastata ja seda tehes tuleb väga hoolega hinnata enda tugevusi ja nõrkusi, enda positsiooni elus ja loomulikult enda finantsilist olukorda.

See kõik taandub otsusele, kas hüpata pea ees sisse või alustada aeglaselt, aga kindlalt. Mõnele tundub sobivam lõpetada palgatöö päevapealt ja alustada enda ettevõtmisega nii kiirelt, kui võimalik. Samas teised lähenevad oluliselt aeglasemalt kogu protsessile – alustades kõikide aspektide kaalumisest ettevõtte ehitamisel, enne kui hakatakse täiskohaga ettevõtjaks.

Niisiis, sa soovid lõpetada palgatöö ja alustada enda ettevõtmisega!

Sul on plaan, kirg ja sa oled valmis tegema mis iganes, et see kõik teoks saaks. See on kõik suurepärane, aga reaalsus on see, et lõpetades oma palgatöö päevapealt, on see kindlasti kõige riskantsemaid teekondi mida valida.

Samas on siin palju eeliseid, miks lõpetada palgatöö ja alustada enda ettevõtmisega. Sul saab olema oma aeg ja energia. Sul on võimalus pühendada end kogu hingega uue äri alustamisele, pühenduda enda elu uuele seiklusele. Samuti saad sa tegeleda sellega, mida armastad.

Kui sulle tundub, et see on õige, siis peatume mõnel küsimusel, mida endalt küsida.

Kas sul on sääste, investeeringuid? Kas sa saad laenu? Mis on su finantsiline olukord?

Enne kui jätkad, püüa saada reaalne hinnang nende kolme punkti osas:

  • kui palju stardikapitali sa vajad, et alustada teenuse või toote pakkumisega;
  • kui kaua aega kulub selleni, et tuleksid kuludega tasa ja hakkaksid tegelikult raha teenima;
  • kui palju raha sa vajad, et ära elada.

 

Järgmine küsimus – kas sa oled piisavalt motiveeritud?

Siin tuleb osata märgata, kas oled seda tüüpi inimene, kes on motiveeritud ainuüksi sellest mõttest, et olla ettevõtja ja iseenda peremees. Seega küsi endalt:

  • kas ma suudan toime tulla pingelistes olukordades?
  • kas ma olen hea graafikus püsimisel ja tähtaegade täitmisel?
  • kas ma olen seda tüüpi inimene, kellele meeldib end utsitada?
  • kas ma olen valmis tegema mida iganes, et see kõik ellu viia?

 

Kas sul on inimesi, kes sõltuvad sinu sissetulekust?

Võibolla oled sa üksik inimene koos suure hulga säästudega ja vastutad ainult iseenda eest. Kui nii, siis mida sa ootad? Võta end kokku, sest just praegu on suurepärane aeg lõpetada palgatöö ja püüelda enda unistuste poole.

Aga kui see pole sina? See on arusaadav, päriselt. Enamikul meist on teised – lapsed, perekonna liikmed kes on mõjutatud meie finantsotsustest.

Ära kõhkle, see ei tähenda seda, et sa ei võiks valida seda rada. See tähendab lihtsalt seda, et pead olema ettevaatlikum, kuna sul on rohkem huvirühmasid, kes on investeerinud sinu otsusesse. Selleks on järgmised küsimused:

  • mis on sinu finantsiline kohustus nende ees?
  • mis on selle mõju kui su ettevõtmine ei jõua eesmärgini ettenähtud aja jooksul?
  • kas sul on nn turvavõrk (perekond, kes toetab)?
  • kas sa saad naasta oma endise töö juurde kui selleks tekib vajadus? Kas sul on olemas plaan B, eriti kui on inimesi, kes sinust sõltuvad?

 

Kas ma peaksin oma senise tööga tegema lõpparve nii kiirelt kui võimalik?

Kas sulle ei meeldi sinu töö? Kui sinu praegune töö on üks väga halb kogemus ja luupainaja, siis muidugi, lihtsalt lõpeta see ja muuda oma elu ning võta midagi oluliselt paremat ette.

Et seda paremini mõista, esita endale järgmised küsimused:

  • mis on see, mis sulle sinu praeguse töö juures ei meeldi?
  • kas enda ettevõtmisega alustamine teeb sind õnnelikumaks?
  • kas sa oled kindel, et alustades enda ettevõtmisega, eemaldab see sinu senised negatiivsed aspektid praegusesse töösse või karjääri?

 

Võibolla peaksid sa hoopis natuke säästma ja lõpetama palgatöö siis, kui aeg on õige?

Tehes valiku jätta enda põhitöö alles ja alustada isikliku ettevõtmisega selle kõrvalt on üsnagi mõistlik lähenemisviis. Sul on võimalus koguda sääste ja sa ei jää ilma sissetulekuta. See on palju vähem riskantsem ja võimaldab oluliselt pehmemat üleminekut, kui aeg on õige.

Kuid aeglane ja järjepidev lähenemine ei ole alati ilma mõõnadeta seega küsi endalt need küsimused, kui soovid seda rada valida:

Kas ma suudan töötada ekstreemselt suure töökoormuse all?

Kõige suurem puudus enda ettevõtte rajamisel põhitöö kõrvalt on piiratud aeg ja energia sellele pühendumisel. Põhitöö kõrvalt midagi luues, saad peamiselt toimetada õhtuti ja nädalalõppudel või siis hoopis unetundide arvelt.

Kas sinus on südikust niimoodi töötada?

  • kas sinu töö on piisavalt rahulik, et selle kõrvalt oma äri ajada või on oht tööalaselt läbi põleda?
  • kas sa jõuad enda äriga seotud ettevõtmised tehtud piiratud ajaga, mis peale põhitööd jääb?
  • kas sul on palju tööaja väliseid kohustusi (lapsed, perekond, vabatahtlik töö)?
  • kui jah, kas saad mõne neist kohustustest ootele panna?

 

Kas sul on sotsiaalselt ja emotsionaalselt võimalik tegeleda enda ettevõtte loomisega?

Võta veidi aega mõtlemaks sinu praeguste kohustuste peale ja kuidas uue ettevõtte käima lükkamine seda kõike mõjutada võib. Näiteks, kui sul on lapsed, keda iga päev lasteaeda või kooli viid, õhtuti erinevatesse trennidesse või aitad neid nende kodutöödega. Kui sinu õhtud ja nädalalõpud on edaspidi kinni seoses ettevõtte loomisega, kas oled valmis seda kõike näiteks pere ja sõprade arvelt tegema?

Esita endale küsimused:

  • kellele pühendad enda vaba aja?
  • kas on aktsepteeritav, kui pühendad neile edaspidi teatud perioodi vältel vähem aega?
  • kas see mõjutab sinu lähisuhteid?
  • kas oled arutanud seda valikut enda lähedastega?

Ei ole kahtlustki, et jättes alles enda palgatöö ja alustades selle kõrvalt enda ettevõtmisega, pikendab see aega, kui sinu ettevõte saab tuule tiibadesse.

Ikka veel ebakindel? Õnneks pole olemas õigeid ega valesid vastuseid.

Kuidas otsustad käituda, sõltub nii paljudest erinevatest faktoritest – sinu positsioon elus, sinu finantsolukord, sinu isiksusetüüp, sinu suhted perekonna ja sõpradega ja veel väga palju erinevaid eluaspekte, mis hakkavad rolli mängima, kui pead tegema otsuse.

(originaalartikkel: Briana Morgaine)

 

Soovitame sul lugeda ka TOP7 parimat äriraamatut.

Vaata ka, kuidas jagada osalus ettevõtte asutamisel.

TÄHELEPANU! SimplBooks blogis kajastatavad teemad ja artiklid ei pruugi olla juriidiliselt täpsed ning soovitame alati nõu pidada spetsialistiga. SimplBooks autorid annavad oma parima, kuid ei võta mingisugust vastutust artiklites olevate võimalike vigade või eksimuste eest. Tuleb arvestada ka ajas muutuvate seadustega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


Proovi 30 päeva tasuta!

Registreerimine on lihtne ja annab sulle võimaluse SimplBooksi riskivabalt proovida!