Jaga seda postitust

5 olulisemat seaduse muudatust väikeettevõtja elus aastal 2017 (0)

 

Uue aasta algus ja kirev elu poliitikamaastikul on kaasa toonud mitmed seadusemuudatused väikeettevõtjale. Tooksime välja olulisemad neist:

  1. Lihtsustatud majandusaasta aruanne

Alates 1. jaanuarist 2017 on väikeettevõtjal lubatud koostada majandusaasta aruanne lihtsustatud versioonis. Kohustuslik on 2 põhiaruannet – lühike bilanss ja kasumiaruanne. Enam pole vajalik rahavoogude ning omakapitali muutuste aruande koostamine.

Juhul kui väikeettevõtja soovib võtta laenu või tekib vajadus krediitkaardile, siis on mõistlik koostada aruanne endises mahus. Jätkuvalt tuleb esitada ja avalikustada tegevusaruanne.

  1. Miinimumpalk tõusis

Alates 1. jaanuarist 2017 on tunnitasu alammäär 2,78 eurot (eelmisel aastal oli see 2,54). Kuutasu alammääraks täistööajaga töötamise korral 470 eurot varasema 430 euro asemel.

  1. Olulisemad muudatused tulumaksuseaduses

Tulumaksuvaba miinimum suurenes praeguselt 170 eurolt 180 euroni kuus. Üldine tulumaksumäär jääb 20 protsendile. Maksuvaba tulu piirmäär tõstetakse 6000 euroni aastas ehk 500 euroni kuus alates 2018. aastast. Eluasemelaenu intresse võib uuest aastast maksustavast tulust maha arvata üksnes 300 euro ulatuses.

  1. Sotsiaalmaksuvaba haigushüvitis teise ja kolmanda haiguspäeva eest

Tööandjatele antakse võimalus maksta töötajale haiguslehe alusel sotsiaalmaksuvaba hüvitist ka teise ja kolmanda haiguspäeva eest kuni 100 protsenti töötaja keskmisest palgast.

Tööandja peab maksma haigushüvitist 4-8. töövõimetuspäeva eest, 70% ulatuses töötaja keskmisest töötasust. Seda tasu sotsiaalmaksuga ei maksustata. Kui tööandja otsustab rohkem maksta, siis kuni töötaja keskmise töötasu ulatuses samuti sotsiaalmaksuga ei maksustata.

  1. Sotsiaalmaksu miinimumkohustus suurenes 141,9 euroni

Sotsiaalmaksu minimaalse kohustuse aluseks olev kuumäär tõusis 430 euroni. See tähendab, et tööandjal tuleb töötaja sotsiaalkindlustuse tekkimiseks tasuda sotsiaalmaksu vähemalt 141,9 eurot kuus.

Lisaks mitmetele vastuvõetud muudatusele, jääb sel aastal ära sotsiaalmaksu vähendamine poole protsendi võrra. Ära jääb ka majutusasutuste käibemaksumäära tõus 14%-le. Samuti lükkub edasi kohustuslik e-arvetele üleminek, kuna turg pole selliseks muutuseks veel valmis.

TÄHELEPANU! SimplBooks blogis kajastatavad teemad ja artiklid ei pruugi olla juriidiliselt täpsed ning soovitame alati nõu pidada spetsialistiga. SimplBooks autorid annavad oma parima, kuid ei võta mingisugust vastutust artiklites olevate võimalike vigade või eksimuste eest. Tuleb arvestada ka ajas muutuvate seadustega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


Proovi 30 päeva tasuta!

Registreerimine on lihtne ja annab sulle võimaluse SimplBooksi riskivabalt proovida!